Meeldauw bestrijden

Meeldauw bestrijden

Witgrijze stippen op de bladeren van uw planten kunnen duiden op meeldauw, ook wel de witziekte genoemd. In dit artikel zullen alle tips worden gedeeld om meeldauw bestrijden zo makkelijk mogelijk te maken.

Wat is meeldauw precies?

Meeldauw is een schimmelaantasting bij planten waarbij wit of grijs schimmelpluis komt te liggen. Meeldauw (ook wel Erysiphe graminis genoemd) komt vooral veel voor bij verschillende graansoorten, dit kan erg vervelend zijn voor de akkerbouwer.

Schimmels zijn een plantensoort die zelf geen voedingsstoffen kunnen vormen om zich te vermenigvuldigen. Dit is de reden waarom meeldauw parasiteert op een gastheer, waardoor de gastheer in veel gevallen zal sterven. Deze schimmel is vooral actief wanneer het warm droog weer is.
Er zijn twee verschillende soorten meeldauw, deze zijn echt meeldauw en valse meeldauw. Het onderscheid kun je maken in de verschillende planten waar deze zich bevinden. Echte meeldauw komt namelijk vooral voor op en onder het blad. Valse meeldauw komt vooral voor in de moestuin. De zomergroentes hebben hier vooral last van, denk hierbij aan groentes zoals sla en komkommer.

Hoe is de meeldauw te herkennen?

Zoals vernoemd in de vorige paragraaf zijn er twee verschillende soorten meeldauw. Deze twee soorten meeldauw zijn beide op een unieke manier te herkennen.

  • Echt meeldauw bevindt zich vooral op de oppervlakte van het blad. De schimmel is gemakkelijk te herkennen door een sneeuw achtige laag bovenop het blad. Hierdoor kunt u zien dat uw plant besmet is door de schimmel. Deze schimmelsoort is vooral in de zomer te zien, wanneer het warm en vochtig is.
  • Vals meeldauw wordt meer herkent als echte schimmel. Dit komt doordat deze schimmelsoort niet gemakkelijk te herkennen is door de camouflage dat hij zich aanneemt. Deze soort meeldauw is namelijk te herkennen aan de witte en bruine vlekjes aan de onderkant van de bladeren. De tip is hier dan ook om uw bladeren regelmatig te controleren op deze schimmel. Deze schimmelsoort is vooral in de winter actief wanneer de bladeren vochtig zijn.

Is meeldauw te voorkomen?

Gelukkig is echt en vals meeldauw op een aantal manieren goed te voorkomen. Hieronder worden een aantal tips opgesomd waarin u op de hoogte wordt gesteld van de meest efficiënte tips om meeldauw te voorkomen.

  • Het is gemakkelijker om de planten op een zonrijke plek te zetten waardoor de schimmel geen kans krijgt om zich op een donkere vochtige plek te vestigen.
  • Het is een vereiste om de planten genoeg voeding te geven. Hierdoor zullen de planten meer weerbaar zijn en de schimmel minder snel de kans krijgen om zich te vestigen.
  • Planten worden zonder genoeg vocht vaak slap. Hierdoor worden de planten zwakker en zullen ze kwetsbaarder zijn. Het is een belangrijke zaak om de planten genoeg water te geven zodat ze niet slap gaan hangen.
  • Wanneer planten te dicht op elkaar gepland worden zal het blad elkaar raken en zal er sneller schimmel ontstaan. De reden hiervoor is een te kort van zonlicht.
  • Als u meeldauw geheel zou willen voorkomen kan het handiger zijn om plantensoorten aan te schaffen die minder vatbaar zijn voor meeldauw.

Wat moet er gedaan worden wanneer de plant al besmet is?

Meeldauw is met de juiste middelen niet moeilijk te bestrijden. Ten eerste moeten de met schimmel besmette bladeren gesnoeid worden. Ten tweede is het belangrijk om de plant na de besmetting goed te verzorgen. Een sterkere plant zal zich beter kunnen verweren tegen een tweede aanslag van de schimmel. Ten derde kunt u de meeldauw ook zelf bestrijden door een mix van melk en water. Hierbij is het belangrijk dat het een verhouding is van 40 procent melk en 60 procent water. Deze mix werkt ook preventief waardoor de meeldauw geen kans krijgt om zich te vestigen aan de plant. Wanneer u geen zin heeft om een eigen middel te maken kunt u ook een biologisch bestrijdingsmiddel kopen bij een bloemenwinkel of tuincentrum.

Wij hopen dat u nu volledig op de hoogte bent van hoe deze schimmel zich vermenigvuldigd en hoe u deze kunt voorkomen.

Related Post