Huis verkopen, hoe doe je dat?

Huis verkopen

Een woning verkopen is een hele opgave. Maar hoe begin je daar het beste aan? Hoe wek je interesse, en hoe krijg je een zo hoog mogelijk bod?

Vraagprijs
Wanneer je je woning wilt verkopen, is het belangrijk dat je minstens één schatting laat maken door een expert. Zo’n expert kan een accurate richtprijs bepalen. Ook enkele andere factoren, onafhankelijk van de woning, zullen invloed hebben op de vraagprijs. Zo zul je bijvoorbeeld een lagere prijs vragen als je de woning snel wilt verkopen. Wie meer geduld heeft, kan soms een hoger bod verwachten.

Bepaal een eerlijke prijs. Laat meerdere schattingen maken. Je kunt hiervoor ook online tools gebruiken, hoewel deze minder accuraat zijn. Bereken het gemiddelde van de verschillende schattingen. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je dan een betrouwbare schatting hebt. En nog een laatste tip: rond de vraagprijs niet af! Maak gebruik van psychologische prijzen. Zo lijkt een huis dat €319.000 kost interessanter dan een huis dat €320.000 kost.

Eerste indruk
De uitstraling van je woning is erg belangrijk. De buitengevel, de voortuin, de ramen, de oprit… Deze moeten tot in de puntjes verzorgd zijn. Let zeker en vast op volgende zaken:

  • Haal onkruid weg

Onkruid is een doorn in het oog – wied het dus tijdig. Heb je in je voortuin ook gras, maai het dan regelmatig.

  • Maak de ramen schoon

Vuile ramen kunnen de indruk geven dat de inwoners van de woning nalatig zijn, en geen belang hechten aan onderhoud. Zo’n indruk wil je natuurlijk absoluut vermijden.

  • Zorg voor een verzorgde gevel en oprit

Naast de voortuin en de ramen past ook de gevel in dit rijtje: zorg dat deze proper is. Een onverzorgde gevel schrikt mogelijke kopers af. Bovendien kun je ook beter de oprit eens schuren (als dat nodig is). Zorg ervoor dat er geen mos of groene strepen te zien zijn.

Geschikte foto’s
Je weet vast wel dat foto’s van groot belang zijn. Wanneer potentiële kopers een bezoekje brengen aan een vastgoedwebsite, beslist men veelal op basis van de foto’s of men overgaat tot een bezichtiging, of juist niet. Wees dus kritisch en wees niet te snel tevreden over de beelden. Ten slotte hebben we nog enkele tips om de afbeeldingen van je woning tot een goed einde te brengen:

  • Ruim het volledige huis op

Zorg voor een opgeruimd huis vooraleer je begint met fotograferen. Een rommelig huis schrikt mogelijke kopers af! Controleer bovendien ook of de woning netjes is: geen stof op de kast, geen strepen op het raam.

  • Verberg persoonlijke voorwerpen

Persoonlijke voorwerpen zoals bidprentjes en vakantiefoto’s kun je beter niet tentoonstellen. Op die manier kunnen geïnteresseerden zich beter inbeelden hoe het is om in die woning te verblijven. Persoonlijke voorwerpen van andere mensen vertroebelen namelijk het idee van een eigen stekje.

  • Open rolluiken en gordijnen

Zorg voor voldoende licht. Foto’s neem je liefst tijdens klaarlichte dag. Nog beter is het wanneer de zon binnenvalt door de ramen, dat geeft meteen een goed gevoel bij de woning.

Passende omschrijving
Een professionele en gedetailleerde beschrijving van de woning kan natuurlijk niet ontbreken. Hieronder geven we enkele tips voor een optimale tekst:

  • Om welke woning gaat het?

Met deze tip mikken we vooral op het type woning. Dit kan een appartement of een eengezinswoning zijn, maar meer specifiek ook een open, halfopen of gesloten bebouwing. Wees concreet en zorg ervoor dat er op de foto’s geen verwarring kan zijn om welke woning het gaat.

  • Waar is de woning gelegen?

Voor potentiële kopers kan de locatie van je woning doorslaggevend zijn. Omschrijf dus zeker en vast de omgeving. Vermeld de afstand tot het centrum en eventuele verbindingswegen. Hoe meer voorzieningen in de buurt, hoe interessanter het aanbod!

  • Enkele schrijftips

Hanteer een spontane en professionele schrijfstijl, maar vermijd overdreven formele taal. Maak bij voorkeur gebruik van opsommingen. Doorlopende teksten worden soms ervaren als vervelend, terwijl opsommingen makkelijk en snel te lezen zijn.

Rondleidingen
Een makelaar zal je aanbieden om bezichtigingen voor jou te organiseren. Het is echter sterk aan te raden om geïnteresseerde mensen zelf rond te gidsen in je woning! Aangezien jij er voor een lange tijd hebt gewoond, ken je alle geheimen van het huis. Je weet wat je kunt vertellen om potentiële kopers over de streep te trekken. Bovendien geeft een persoonlijk ontvangst een betere indruk. Je bezoekers voelen zich sneller op hun gemak, terwijl een makelaar vaker als “commercieel” wordt afgeschilderd.

Ten slotte zorg je ook tijdens rondleidingen voor een opgeruimd en schoon huis. Orden de kussens in de zetel, vouw dekentjes, zet stoelen recht… Deze details kunnen het verschil maken. En we geven nog één laatste tip mee: zorg voor enkele kamerplanten. Die zijn een meerwaarde aan het interieur!

Related Post