Huis kopen in Duitsland: makkelijk gezegd én gedaan

Huis in Duitsland

De Duitse huizenmarkt in de grensstreek is booming. Steeds meer Nederlanders onderkennen de vele voordelen van een woning bij onze Oosterburen en kiezen voor een goedkoper, simpeler en rustiger leven in hun nieuwe optrekje, net over de grens. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zou je zeggen. Niets is minder waar. Wie even buiten de comfortzone denkt, plukt daar op den duur de vruchten van. Op een mooie dag, in je ruime tuin rondom je mooie woning, vraag je je af waarom je dit niet eerder hebt gedaan.

Niet ver van je bed

Want zo moeilijk is het allemaal niet. Natuurlijk is het op papier een emigratie, waaraan je begint. Een ver van je bed-show. Ten eerste klinkt Duitsland, zeker vanuit de randstad, gevoelsmatig best ver weg, veel verder dan bijvoorbeeld Emmen. Er wordt gek genoeg veelvuldig gefantaseerd over en geïnformeerd naar woningen in Drenthe, terwijl een kwartiertje rijden verderop het leven nog rustiger, makkelijker en vooral groener is. Het enige verschil: je woont in Duitsland. Familie, werk, vrienden; ze zitten allemaal relatief in de buurt. Over werk gesproken: anno 2020 is het voor velen mogelijk om thuis te werken, dus hun Nederlandse baan te behouden. Al is het niet gezegd dat je vroeg of laat niet gaat informeren naar een baantje in je nieuwe thuisland. Goed voor je integratie, ontwikkeling en zelfontplooiing!

Goedkoper leven…

Een ander verschil is het grote aantal voordelen die een woning in Duitsland je opleveren. Neem de boodschappen. In elk middelgrote dorp is wel een groots opgezette, kwalitatief hoogwaardige en gezellige supermarkt met uitgebreid assortiment te vinden. Dikwijls verkopen ze hier veel biologische producten. En allemaal een stuk goedkoper, getuige de vele Nederlanders die er een middagje voor uittrekken om hier voorraad in te slaan.

…En goedkoper wonen!

Dan de grond- en huizenprijzen. Die liggen vele malen lager. We lieten ons informeren door Oostmakelaardij.nl, specialist in de Duitse woningmarkt in de grensstreek. Deze vertelde ons dat er in Duitsland veel meer grond beschikbaar is, hetgeen de prijzen drukt. Daarnaast zijn de (ver)bouwprijzen lager. Men loopt er tegen minder strakke wetgeving aan, relatief kleine ingrepen in huis of tuin worden je eerder gegund dan dat je aan moet kloppen bij een kastje, waarna je naar de welbekende muur wordt verwezen. Dat gaat in Duitsland, als er al ergens een vergunning voor nodig is, een stuk sneller en efficiënter.

Zee aan ruimte

Vertelden we je net al over de beduidend lagere kosten, er is in Duitsland nog iets waarnaar veel Nederlanders stiekem dan wel hardop verlangen: rust en ruimte. Een utopie in het almaar door sjezende en werkende Nederland. Duitsers staan vrijwel nooit in de file – simpelweg omdat die er zelden zijn – en de zee van ruimte maakt het mogelijk dat de vele natuurpracht behouden blijft. Een verademing! Rij de grens over bij Klazienaveen in het toch al zo mooie Drenthe en je wordt overweldigd door meer van dat moois. Denk je eens in, dat je in dit landschap een vrijstaand huis kunt kopen met een lap grond voor dezelfde prijs als een rijtjeswoning in het drukke Nederland!

Aandacht en liefde

Oostmakelaardij.nl voorziet graag in alle hulp, bemiddeling en advies, zo lezen we op hun site. Het is een bedrijf, maar de vele aandacht en liefde die ze erin stoppen doet vermoeden dat de Duitse woningmarkt ook gewoon een passie is. Dat is heel goed mogelijk aangezien er pareltjes van woningen te vinden zijn. De medewerkers spreken vloeiend Duits en hebben de instelling die doet denken aan de hoffelijke, beleefde en correcte Duitsers, die zonder verdere omhaal dingen voor je regelen. Kom daar maar eens om.

De boel omdraaien

Een huis in Duitsland lijkt en is een ideaal alternatief voor een woning die nét boven je stand is qua prijs, en waarvan de hypotheek je nauwelijks speelruimte in je carrière gunt. Zó veel mensen kopen een iets te groot huis in met name de randstad, en weten dat ze zich de komende decennia het snot voor de ogen zullen moeten werken om het allemaal te kunnen blijven betalen. Dat levert alleen nog maar meer stress op. Terwijl de boel omdraaien makkelijk gezegd, maar ook gedaan is. Minder (hard) werken, goedkoper wonen, meer groen, meer rust, ja, dat willen we allemaal wel. En het kan ook. Sta open voor een woning in Duitsland, het zal je leven letterlijk maar ook figuurlijk verrijken.

Related Post