Foamroller tegen stramme spieren

Foam roller stramme spieren

Foam rollers worden steeds vaker gebruikt in de sport wereld. Misschien heb je ze zelf ook al eens zien liggen bij de sportschool of de fysiotherapeut. Hier op Fitnessapparaat.nl lees je meer over waarvoor mensen deze rollers gebruiken en wat de gezondheidsvoordelen van fomarollers zijn!

Wat is een foamroller?

Om te begrijpen wat de voordelen van een foamroller zijn is het goed om te weten wat dit product precies is. In het kort is een foamroller een betaalbaar en veelzijdig hulpmiddel om jouw spieren te masseren en spierknopen los te maken. Het zijn een soort kokers die gemaakt worden gemaakt van foam, oftewel schuim, en hebben verschillende texturen. Een zachtere roller met minder structuur zal voor een minder diepe massage zorgen. Met meer textuur en een hardere rollen zal de massage intenser worden. Als je begint met foamrollen, is het slim om rustig te beginnen. Afhankelijk van de plek waarop je de roller gebruikt kun je voor een bredere of minder brede roller kiezen. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar wat jij nodig hebt.

Gespannen spieren en triggerpoints

Wanneer je traint, heb je kans op stijve spieren en spierknopen die niet alleen oncomfortabel zijn, maar ook het sporten in de weg kunnen zitten. Dit is precies waarvoor je de foamrollers kunt gebruiken. Foam rolling wordt ook wel ‘self-myofascial release’ genoemd. Myo betekend spier en fascia betekend bindweefsel. De naam betekend dus het zelf losmaken en ontspannen van spieren en bindweefsel. Dit een speciale massage techniek is die door therapeuten en masseurs gebruikt word. Met foamrollers kun je deze massage gemakkelijk thuis op jezelf uitvoeren om hetzelfde effect te bereiken: ontspannen spieren.

Triggerpoints zijn zogeheten spierknopen. Deze knopen zijn pijnlijke verhardingen in de spier die uit kunnen stralen naar verdere delen van het lichaam. Wanneer je met een foamroller deze knopen gaat masseren zal het gevoelig tot pijnlijk zijn, maar deze pijn zal ook weer wegtrekken. Door met een foamroller over de knopen te rollen en er kortdurende druk op uit te voeren ontspan je de spieren en rol je de afvalstoffen er uit. Je bent dus als het ware je eigen sportmasseur.

De voordelen voor jouw gezondheid

Zoals als is beschreven zet je foamrollers in als massage techniek om spieren te ontspannen, knopen los te krijgen, de bloedsomloop in de spieren te verbeteren en afvalstoffen uit spieren te verwijderen. Dit klinkt allemaal goed, maar wat betekend dit nu voor jouw gezondheid? Dit zijn de concrete voordelen van het gebruik van een foamroller:

1. Ontspannen spieren
Het losmaken van triggerpoints zorgt dat de spieren zich kunnen ontspannen. Dit verbeterd de mobiliteit en flexibiliteit van de spieren, ook wel de ROM of Range Of Motion wordt genoemd. Hierdoor kun je gemakkelijker en (zo veel mogelijk) pijn vrij bewegen.

2. Minder spierpijn
Door na een work-out met de foamroller te rollen verbeter je de doorbloeding naar de spieren wat zorgt dat melkzuren sneller worden afgevoerd. Hierdoor heb je minder spierpijn en zullen je spieren sneller herstellen. Ook voor het sporten kun je de rollers gebruiken als warming-up. Zo begin je al met losse spieren waardoor de spierpijn ook minder zal zijn.

3. Blessures voorkomen
Door het bewegingsbereik van de spieren te vergroten en de bloedsomloop te verbeteren zullen er ook minder snel blessures ontstaan. Hierdoor werkt een foamroller niet alleen als behandeling, maar is het ook preventief in te zetten. Zoals men zegt: voorkomen is beter dan genezen.

Related Post