De vijf grote voordelen van het wonen in Duitsland

Wonen in Duitsland

Wie er serieus over nadenkt om het roer om te gooien, goedkoper wil leven maar toch niet te ver weg wil wonen, moet Duitsland eens in overweging nemen. Het land kent vele voordelen ten opzichte van Nederland. Voordelen waarom de keuze voor het wonen in Duitsland helemaal geen vreemde is – integendeel zelfs! Zijn er dan helemaal geen nadelen aan het wonen in Duitsland? Misschien wat details, waarop men moet letten. Verder geldt vooral de gedachte dat veel mogelijk is, en dat zowel dromen als kijken je niets kost!

Na enig zoeken op internet kom je al gauw uit bij een makelaar als Oostmakelaardij.nl. De mensen van Oost hebben er zichtbaar lol in om de vele mooie woningen die in het grensgebied in Drenthe te koop staan, van een nieuwe eigenaar te voorzien. Ze organiseren speciale informatieavonden over het wonen in Duitsland en spreken vloeiend Duits. Een blik op hun website leert dat het huizenaanbod groot is, en de prijzen zeer zacht. Ziehier de vijf belangrijkste voordelen.

1. Goedkoper wonen

Komen we automatisch op het eerste, voor veel mensen belangrijkste voordeel: de kosten van een woning in Duitsland zijn lager. In Nederland heeft de huizenmarkt een kookpunt bereikt, vooral in het Westen zijn de prijzen niet meer redelijk. Grappig is dat veel mensen in datzelfde Westen dromen van een boerderij in Drenthe, maar niet weten dat een paar dotten gas geven verder Duitsland ligt: het land waar de grond goedkoper is, bouwen goedkoper is en de kwaliteit van de huizen juist hoger is. Op Oostmakelaardij.nl is te zien dat een vrijstaande woning met een lap grond een vraagprijs heeft waarvoor je in Nederland niet verder komt dan een bescheiden rijtjeshuis.

2. Goedkoper leven

Met goedkoper wonen houdt het niet op. Men lééft er ook nog eens goedkoper. Het boodschappen doen kost er gemiddeld 30% minder, dat blijkt wel uit de vele Nederlanders die er graag een dagje voor uittrekken om hun voorraad over de grens aan te schaffen. Bovendien is het aanbod groter, de ruime supermarkten hebben veel meer keus. De wegenbelasting is er lager en de gezondheidszorg goedkoper. Het bedrag dat je er vangt aan kinderbijslag (in Duitsland heeft dit de term kindergeld) is hoger dan in Nederland. En dan zijn er nog de vele fiscale voordelen die een eigen woning opleveren. Was er trouwens al opgenoemd dat de BTW lager is? Deze ligt op zes procent!

3. Minder drukte en betere veiligheid

In Duitsland sta je zelden in de file. Er is simpelweg minder drukte en het wegennet zit wat efficiënter in elkaar. Daarbij is er meer veiligheid. Dit heeft de simpele reden dat Duitsland veel groter is, en minder dichtbevolkt. Wellicht is er ook iets meer respect voor de autoriteiten, de Duitse mentaliteit staat bekend als beleefd en correct. Al lopen er natuurlijk overal dubieuze figuren rond.

4. Meer natuur en meer ruimte

En dan de natuur! De ruimte! Zodra je de grens over rijdt merk je het al, er is meer uitzicht, meer afwisseling, meer groen. Het landschap glooit wat meer, er zijn eindeloze bossen en wouden. De natuur tiert er welig, en daar hebben mensen steeds meer behoefte aan. Weg uit de drukte, dichter bij de natuur. Wie bedenkt dat hier, te midden van al die pracht, een betaalbaar vrijstaand huis staat te wachten, is snel overtuigd. Ook de plekken waar wat meer mensen wonen, is tijdens de bouw rekening gehouden met een bepaalde tolerantieafstand waar mensen behoefte aan hebben. De huizen staan er niet dicht op elkaar en zijn zelf ruimer opgezet.

5. Dichtbij en niet vreemd

Emigreren lijkt heel spannend, maar de basale gedachte aan ‘mooier wonen’ is helemaal niet vreemd en brengt een mens op plekken waar anderen niet komen. Natuurlijk is het een avontuur, maar dat biedt betere prikkels dan de zogenaamde zekerheid die men tegenwoordig aan zijn baan en loodzware hypotheek toedicht. Absolute zekerheid bestaat natuurlijk sowieso niet. Waarom dan niet kiezen voor een goedkoper, rustiger leven in een mooiere omgeving? Duitsland ligt relatief gezien om de hoek, de taal is niet moeilijk en familie en vrienden in Nederland zijn goed bereikbaar, evenals het werk – dat overigens steeds vaker vanuit huis verricht kan worden. Gezien de financiële situatie kan men er ook voor kiezen om minder te gaan werken. Al met al is Duitsland niet een heel vreemd land, veel dingen zijn hetzelfde, maar belangrijke dingen zijn anders.

Related Post