Een huis kopen in Duitsland voor een beter leven

huis duitsland

Een huis kopen in Duitsland, welke voordelen levert dat op? Nou, dat wordt een aardige waslijst. De prijzen zullen je nog het meest interesseren: die zijn beduidend lager. Maar wat biedt het land allemaal nog meer? We sommen hier uitgebreid op waarom een huis kopen in Duitsland een prima manier is om aan de Nederlandse drukte en bureaucratie te ontsnappen.

Proef op de som

Even in het rond kijken op internet om de proef op de som te nemen brengt je al snel bij hollandimmocenter.com, een makelaar die gespecialiseerd is in de Duitse huizenmarkt, en die in de grensstreek in het bijzonder. Wat opvalt op deze site zijn direct de zachte huizenprijzen, waarover later meer. Verder kun je er je maximale Duitse hypotheek berekenen en informatie en advies krijgen over het wonen in Duitsland. De website is tweetalig dus zeer gebruiksvriendelijk.

Meer ruimte en rust

Een beter en vooral minder gestrest leven, we zijn er allemaal naar op zoek en het lijkt soms wel of het in Nederland niet meer mogelijk is. We leven dicht op elkaar en eisen veel te veel van onszelf en onze omgeving, terwijl we wel eens verzuchten dat we het eigenlijk veel rustiger aan willen doen. Blijft dat rustige leven voor velen immer een stop aan de horizon, anderen pakken door en plukken de dag. Die kiezen voor een woning in Duitsland, waar veel ruimte is. Er zijn nauwelijks files (!) en je kunt er nog uren fietsen of wandelen zonder iemand tegen te komen. Simpel: het land is vele malen groter dan Nederland, en minder dichtbevolkt. Wat zou dat met de huizenprijzen doen?

Goedkoper wonen en leven

Grond, daarvan hebben de Oosterburen veel meer en wanneer je die vierkante meters grond afzet tegen het aantal bewoners, kom je uit op een lagere prijs. Ook de bouwkosten liggen beduidend lager. Wonen in Duitsland is kortweg goedkoper. Betaal je drie ton voor een simpele rijtjeswoning in de Randstad – waar het ook nog eens loeidruk is – in Duitsland betrek je voor die prijs een vrijstaande, dikwijls unieke woning met een lap grond. Maar op hollandimmocenter.com treffen we ook een ‘luxe twee-onder-een-kap 4-persoons recreatiewoning’, vraagprijs: 149.000 euro! Heerlijk voor jou en je gezin. De auto op je eigen terrein, ruimte om te spelen en te (moes)tuinieren en van het boodschappen doen is bekend dat men er goedkoper uit is.

Minder regeltjes

Bij alle afleveringen van Ik Vertrek worden ze weer genoemd: de regeltjes. Mensen willen minder regeltjes. Nu is Duitsland absoluut geen land waar de anarchie welig tiert, maar de bureaucratie is er veel efficiƫnter opgezet, er is geen sprake van ellenlange ambtelijke molens voor zoiets als een dakkapel of een tuinhuisje. Duitsers geven er de voorkeur aan elkaar met rust te laten en dat zie je terug in de regelgeving. Mocht je toch ergens een nutsbedrijf voor nodig hebben, of naar het gemeentehuis moeten, dan sta je versteld van het tempo waarin je verder geholpen wordt, en de beleefdheid waarmee dat gebeurt!

Ver weg maar dichtbij

Ook wat betreft je werk hoeft het allemaal niet moeilijk te zijn. Natuurlijk kun je werk gaan zoeken in Duitsland, maar dat levert weer een periode van onzekerheid op. En wie weet werk je al zo vaak thuis, dat dit ook prima in een land verderop kan. Sowieso zijn vele Nederlanders je al voorgegaan, zij werken in Nederland maar wonen heerlijk in de grensstreek, in hun ruime huis tussen al het mooie groen. Zo hoeven ze bovendien hun vrienden en familie niet te missen. Alles en iedereen waar je zo aan gehecht bent, bevindt zich op enkele uurtjes rijden.

Avontuur!

Aan de andere kant is het wonen in Duitsland wel gewoon een vorm van emigratie, hetgeen allerlei nieuwe prikkels met zich meebrengt. Maar dat is allen maar een leerzame uitdaging. De taal is verwant aan de Nederlandse, dus daar ga je absoluut uitkomen. Het is goed voor een mens om in dit soort drukke tijden gewoon drastisch te kiezen voor een nieuwe, onbekende woonplaats. Elke dag is een avontuur, boodschappen doen is een feestje, de nieuwe omgeving zal inspireren. En dan zijn er de vele plekken die je gaat ontdekken. Pittoreske dorpjes, knalgroene vergezichten, heuvels en bossen, prachtige steden, allemaal bij jouw nieuwe huis om de hoek. Een nieuwe uitvalsbasis voor een nieuw leven, daar moet je op zijn minst over durven dromen.

Related Post