Leren autorijden? Dit komt er allemaal bij kijken

Leren autorijden

Als je je rijbewijs wilt halen komt er veel op je af. Je kunt met vragen komen te zitten als; wanneer mag ik beginnen met autorijlessen? Uit wat voor rijles pakketten kan ik kiezen? Hoe zit het nu precies met het theorie examen en het praktijk examen? In dit artikel zetten we alles zo helder mogelijk voor je op een rijtje.

Wanneer mag je beginnen met auto rijles?

Niet zo heel lang geleden mocht je pas op je 18e beginnen met auto rijlessen. Tegenwoordig is dit niet meer zo. Vanaf 18 maart 2018 kun je namelijk al op je 16e het theorie examen afleggen en als je 16,5 bent mag je al beginnen met het volgen van rijlessen. Je mag dan ook een begeleiderspas aanvragen en een tussentijds toets afleggen. Als je 17 jaar bent mag je al je rijbewijs halen. Slaag je voor je 18e verjaardag voor je rijbewijs? Dan mag je onder begeleiding in een auto rijden totdat je 18 jaar bent. Je hebt hiervoor dus wel een begeleider en een begeleiderspas nodig. Beide heb je nodig als je wilt gaan autorijden.

Uit welke rijles pakketten kun je kiezen?

Er worden enorm veel verschillende rijles pakketten aangeboden in Nederland, dus voordat je begint met het volgen van rijlessen is het handig om jezelf af te vragen wat je precies nodig hebt. Wil je gebruik maken van losse lessen? Of vind je het fijner om gelijk een pakket te kopen? Vaak is het laatste voordeliger dan losse rijlessen. Misschien wil je wel met spoed je rijbewijs halen. In dat geval kun je een spoedcursus doen.

Als je geen idee hebt wat je precies nodig hebt, dan kun je altijd een proefles aanvragen. Dit is een fijne manier om uit te testen hoeveel je al weet en hoe snel je leert. De lengte van zo’n proefles duurt gemiddeld tussen de een en twee uur. Bij sommige rijscholen oefen je in een simulator, andere rijscholen oefenen op een parcours. Je kunt dan echt ervaren hoe het is om in een auto te rijden, zonder dat je daarbij rekening hoeft te houden met andere weggebruikers. Na een proefles kan de instructeur je een goed advies geven over welk rijles pakket het beste bij je past.

Het theorie examen

Als je een rijschool hebt gevonden en bent begonnen met rijlessen, is het belangrijk om zo snel mogelijk je theorie examen te halen. Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op dit examen. Je kunt hiervoor het theorie boek aanschaffen en een boek om je examens te oefenen. Je doet het dan geheel op eigen houtje. Ook kun je op internet oefenen voor je theorie examen. Je kunt op internet verschillende aanbieders vinden die online theorie examens aanbieden. Een andere manier om te leren voor je theorie examen is door het volgen van een cursus auto theorie. Je neemt dan een dagdeel plaats in de schoolbanken en laat je onderwijzen door een instructeur. Dit is wel een hele fijne manier van leren, omdat een instructeur je veel handige tips mee kan geven. Uiteraard is alles afhankelijk van wat jij het prettigst vindt.

Het praktijk examen

Dan is het eindelijk zover; je gaat het praktijk examen afleggen. Jouw rijschool vraagt een paar weken van tevoren het examen aan bij het CBR. Dit kun je dus niet zelf doen. De kosten van het praktijk examen zijn 102 euro. Jouw rijschool kan hierbij nog extra kosten rekenen, voor bijvoorbeeld administratie en het gebruik van een instructeur en auto. Vaak krijg je nog een uur rijles voorafgaand aan het praktijkexamen. Jouw instructeur kan je dan nog wat extra tips geven en je uitleggen wat je precies te wachten staat bij het examen.

Als je aankomt bij het CBR wordt jouw naam opgeroepen wanneer het tijd is om het examen af te leggen. Je maakt dan direct kennis met jouw examinator. Hij/ zij bepaalt of je zakt of slaagt voor je rij examen. Voordat je de auto instapt om je rij examen af te leggen, krijg je nog wat vragen over de auto zelf, bijvoorbeeld over de onderdelen van de auto en wat er zich onder de motorkap bevindt. Een gemiddeld rij examen duurt tussen de 20 en 60 minuten. Wanneer je bent terug gekeerd bij het CBR hoor je direct of je gezakt of geslaagd bent. Het zakken of slagen zal altijd onderbouwd worden door jouw examinator. Ben je gezakt? Dan zal de examinator je altijd verbetertips meegeven voor een volgende poging.

Related Post