Bedrijfsfitness tegen zitvlees

Fitness op bedrijf

Zitten is het nieuwe roken. Dat is cliché, maar echt waar. Want wist je dat mensen die werken op een kantoor minstens 9 uur per dag zitten? Af en toe even opstaan voor een toiletbezoek of iets te drinken pakken, maar alsnog heeft je lichaam heel wat te verduren.

Voordelen van bedrijfsfitness

Zoveel zitten heeft geen positieve invloed op de effectiviteit en efficiëntie en op de algemene gezondheid. Daarom bieden veel bedrijven een vorm van fitness aan, ook wel bedrijfsfitness genoemd. De voordelen hiervan zijn dat de medewerkers productiever en fitter zijn. Ook kwam er uit onderzoeken naar voren dat medewerkers die sporten, gemiddeld 6 dagen per jaar minder verzuimen. Gezonde en fitte werknemers zorgen automatisch ook voor een gezond bedrijf. Daarnaast kan het andere medewerkers ook inspireren en motiveren om ook bedrijfsfitness te gaan doen. Vitaliteitsmanagement is ook belangrijker. Want wie beter in zijn vel zit, is creatiever en productiever!

Thuiswerken

Zit je op het kantoor, dan zit je het grootste gedeelte van de dag. Vervolgens ga je naar huis, ook zittend. Of dit nou in de trein, auto of bus is. Fietsen is wel gezond, maar de meeste werknemers gaan met de auto of het openbaar vervoer naar het werk. Eenmaal thuis is de kans groot dat je meteen op de bank ploft na een lange werkdag. En zelfs wanneer mensen thuiswerken, zitten ze ook nog steeds het grootste gedeelte van de dag. Het praatje maken met de collega op de gang zit er niet meer in, alles gaat immers via het beeldscherm. Daarom is sporten ook nu heel erg belangrijk, zeker om er even uit te gaan. Het kan wellicht lastig zijn om jezelf te motiveren, maar eenmal de stap te hebben gezet wil je vaker en heeft het een positieve werking.

Kosten van bedrijfsfitness

Nog een voordeel aan sporten via je werkgever, want je bent gemiddeld zo’n 40% op jaarbasis minder kwijt voor je sportschoolabonnement dan wanneer je privé een abonnement zou afsluiten. Dit komt omdat het abonnementsgeld van je brutosalaris wordt afgetrokken. Hierdoor betaalt de Belastingdienst het eigenlijk. Betaal je bijvoorbeeld normaal gesproken €44 voor een abonnement, zit je in belastingschaal 33, dan is jouw fiscale voordeel €13,20 en betaal je €26,80! Zit je in belastingschaal 42, dan krijg je €16,80 fiscale voordeel. Bij belastingschaal 52 profiteer je zelfs van €20,80 fiscale voordeel. Zo zie je dat het al snel hoog kan oplopen wat korting betreft.

Uit je werk meteen door

Nog een voordeel van bedrijfsfitness: sommige bedrijven zitten bij meer dan 2700 sportlocaties aangesloten. Je bent dus altijd in de buurt van je werkgever of vlakbij jouw huis. Ideaal om voor jouw werk nog even langs de sportschool te gaan, of juist na het werk, het kan allemaal. Veel bekende sportscholen hebben contracten met bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan Sportcity, Optisport Health Club, Fitland en Fit For Free. Of wat dacht je van Basic Fit?

Je zit beter in je vel

Dat sporten een hele goede daad is voor je lichamelijke gezondheid weten we allemaal wel. Je lichaamsgewicht zal niet alleen verminderen, door sporten loop je ook minder risico op hart- en vaatziekten. Het is wetenschappelijk bewezen dat sporten en veel bewegen ook een positieve invloed heeft op je bloeddruk, cholesterol, jouw botdichtheid ene suikerziekte. Niet geheel onbelangrijk: je uithoudingsvermogen wordt ook groter. Op geestelijk vlak doet sporten veel goeds. Regelmatig oefeningen doen of sporten zorgt ervoor dat je angst- en depressiegevoelens worden verminderd. Er komt namelijk een stofje genaamd ‘serotonine’ vrij in je hersenen. Dit stofje zorgt ervoor dat je je beter voelt en verbetert je gemoedstoestand. Heb je veel stress op je werk? grote kans dat dit na het sporten gereduceerd wordt, omdat het stofje ervoor zorgt dat je beter met stress kunt omgaan. Regelmatig trainen helpt je dus!

Binding met je collega’s

Sociale contacten zijn erg belangrijk, zo ook op je werk. Je werkt met z’n allen naar hetzelfde doel en zit wellicht veel met elkaar in dezelfde ruimte. Daarom is het belangrijk om een goede sfeer te hebben en te onderhouden. Wellicht zijn er meer collega’s die ook sporten en kun je samen. Dit versterkt de onderlinge band. Ook zijn de werknemers die meedoen met bedrijfsfitness veelal positief ingesteld, dus dan zullen ze het werk ook als positiever ervaren en met meer plezier naar het werk gaan. Dit werkt dus zeker in het voordeel.

Intern of extern

Daar waar de een een samenwerking heeft met een lokale sportschool, heeft het andere bedrijf zelf een ruimte tot de beschikking waar je kunt sporten. Er zijn best veel bedrijven die ervoor kiezen om het zelf te faciliteren. Hier komt bij kijken dat er veel moet worden geïnvesteerd in fitnessapparatuur.

Diversiteit aan sporten en oefeningen

Bij bedrijfsfitness hoef je niet direct aan zware hardloopapparatuur te denken. Sporten is juist heel erg uiteenlopend! Daar waar de een liever cardio doet, werkt de ander liever met kettlebells of fitnesselastieken. Of wat dacht je van de groepslessen die je normaliter ook in een sportschool zou volgen? Vrouwen zijn meer van het dansen, mannen van de krachttrainingen. Je kunt het zo gek niet bedenken of de mogelijkheden zijn er. Van Zumba tot HIIT trainingen.

Related Post