De route tot jouw rijbewijs

Rijschool rijbewijs

Misschien droom je er al lang van een rijbewijs of is je interesse daarvoor pas net gewekt. Het is een veelbesproken onderwerp bij de jongeren, want hoe stoer zou het zijn als je straks alleen te weg op kan? Een rijbewijs is bovendien in deze tijd bijna onmisbaar. Ondanks dat het openbaar vervoer goed geregeld is, is een rijbewijs erg handig om snel en gemakkelijk van A naar B te komen. Maar wat heb je nu nodig voor een rijbewijs? En wat komt er allemaal bij kijken?

Leeftijd

Allereerst moet je een bepaalde leeftijd hebben om te kunnen beginnen aan het behalen van je rijbewijs. In Nederland geldt een minimumleeftijd van 16,5 jaar om te starten met autorijlessen. Het theorie-examen kan je bovendien vanaf je zestiende afleggen, maar voor het praktijkexamen moet je minimaal zeventien jaar zijn. Wanneer je je rijbewijs op je zeventiende haalt, moet er wel altijd een ervaren bestuurder met je meerijden totdat je achttien bent. Vanaf de volwassen leeftijd van achttien jaar mag je zelfstandig de weg op.

Theorielessen

Een rijbewijs haal je niet zomaar. Allereerst moet je voldoende informatie en kennis hebben van de auto en alle verkeersregels. Autorijden kan immers vele gevaren met zich mee brengen en het is belangrijk om daarop voorbereid te zijn.
Om de theorie eigen te kunnen maken, kun je kiezen voor het nemen van theorielessen. Via een rijschool of een online platform de grote hoeveelheid theorie uitgelegd krijgen, kan je helpen om eerder en gemakkelijker het theorie-examen te halen. Bovendien bestaat er een grote kans dat je door middel van de lessen de theorie veel langer onthoudt, niet geheel onbelangrijk tijdens het rijden.

Theorie-examen

Zodra jij denkt dat je alle theorie onder de knie hebt en genoeg geoefend hebt met proefexamen kun je het theorie-examen aanvragen. Dit kan via een rijschool gaan, maar dat is niet noodzakelijk. Tijdens het theorie-examen wordt je herkenning van mogelijke gevaren, kennis van verkeersregels en verkeersinzicht getest. Als deze drie elementen voldoende worden bevonden, ben je geslaagd voor je theorie-examen en kun je een praktijkexamen aanvragen.

Rijlessen

Tijdens de rijlessen leer je pas echt kennismaken met de auto. Je leert tijdens de lessen hoe je de auto moet besturen en bijzondere verrichtingen moet uitvoeren. Voor het nemen van rijlessen is een behaald theorie-examen nog niet nodig. Voor rijlessen kun je het beste informeren bij diverse rijscholen in jouw buurt. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt bij de rijschool en er een goed gevoel bij hebt. Vaak kun je bij een rijschool voor een pakket kiezen met een bepaald aantal lessen voor een vaste prijs of per les betalen. Hoeveel lessen iemand nodig heeft om klaar te zijn voor het praktijkexamen verschilt per persoon. De een pakt het rijden nu eenmaal sneller op dan de ander. Gemiddeld is een aantal van vijfendertig lessen voldoende om op te gaan voor je rijexamen.

Tussentijdse toets

Er is altijd de mogelijkheid om te kiezen voor een tussentijdse toets voor het praktijkexamen. Dit is niet verplicht, maar zeker de moeite waard. Tijdens deze toets laat je zien wat je tot nu toe geleerd hebt en kun je vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichten op je praktijkexamen. Dit betekent dat je tijdens je praktijkexamen niet meer hoeft in te parkeren of onder de motorkap moet kijken. Je hebt namelijk al laten zien dat dit geen probleem is. Bovendien krijg je door deze tussentijdse toets de kans om feedback te krijgen over jouw rijvaardigheid. Zo weet je aan welke puntjes je nog kan weten, zodat je optimaal bent voorbereid op het praktijkexamen.

Praktijkexamen auto

Dit is de laatste hobbel die je moet nemen voor je rijbewijs. Zoals de naam al zegt laat je tijdens dit examen in de praktijk zien hoe het gesteld is met jouw rijvaardigheid. Afhankelijk van het afleggen van een tussentijdse toets, worden daarnaast enkele bijzondere verrichtingen getoetst. Als jij de examinator kan laten zien dat je veilig én zelfstandig rijdt, heb jij je rijbewijs in de pocket!

Er zijn dus enkele wegen te nemen tijdens de route tot jouw rijbewijs. Laat je goed informeren en geef jezelf de tijd. Een rijbewijs is handig, maar niet noodzakelijk.

Related Post