Airfryer review

Airfryer

De airfryer is in de afgelopen jaren flink in opkomst geweest. Inmiddels heeft het apparaat zijn plekje gevonden in het Nederlandse keukenlandschap en is het een veelvoudig gebruikt apparaat. Toch blijken er ook nog veel huishoudens te zijn zonder airfryer, omdat er onduidelijkheid bestaat over bijvoorbeeld de toegevoegde waarde van een airfryer in vergelijking met de oven en de friteuse. In dit artikel lees je meer over de werking, de voordelen en het gebruik van de airfryer

Hoe werkt een airfryer

Een airfryer is feitelijk een heteluchtfriteuse, waarbij dus niet met olie gefrituurd wordt maar het herkenbare knapperige laagje verkregen wordt door middel van hete lucht. Een airfryer is heel gemakkelijk, en dus voor iedereen, te bedienen. Vaak kun je namelijk alleen de temperatuur (zoals bij een oven, de graden) en de tijd instellen. Er zijn steeds meer specifieke airfryer producten op de markt waarbij je de bereidingstijd- en graden meteen kunt zien, maar ook op internet is veel te vinden. Daarnaast is het ook experimenteren, wanneer je er bij blijft en regelmatig een blik werpt in je airfryer, kan het eigenlijk niet misgaan!

Wat zijn de voordelen van een airfryer

Een airfryer heeft een heleboel voordelen, waarvan de belangrijkste gezondheid is. Omdat je niet met olie frituurt is het bakken in een airfryer vele malen gezonder dan de ouderwetse frituur zoals we hem kennen. Je hoeft in veel gevallen geen olie toe te voegen om het knapperige laagje te krijgen en moet dat wel, dan is het in zulke kleine mate dat dit niet te vergelijken is met de olie uit de frituur. Daarnaast is voor veel mensen ook de geur een factor. Frituren zorgt natuurlijk voor de onmiskenbare geur, die door velen ook als stank wordt beschouwd. Vooral in kleine huizen en appartementen, waar men geen buiten, schuur of balkon heeft en men binnen moet frituren is een airfryer een hele gemakkelijke oplossing om van dit probleem af te komen. De airfryer verspreid namelijk helemaal geen nare geurtjes, maar juist een lekkere etensgeur, zoals je deze gewend bent van het bereiden van gerechten in de oven. Belangrijk is hierbij wel het schoonhouden van je airfryer door hem te reinigen na elke beurt. Daardoor voorkom je dat ook je airfryer nare luchtjes gaat verspreiden door verbrandde etensresten in het mandje of de bak daaronder.

Verschil in airfryers

Er zijn inmiddels een heleboel airfryers op de markt, van bekende merken tot onbekende merken: je kunt ze in elke huishoudelijke zaak en veel online shops verkrijgen. Er zijn een aantal belangrijke verschillen in airfryers waar je rekening mee moet houden wanneer je ze koopt. De belangrijkste is het formaat. Er zijn namelijk gewone en XL airfryers. Ben je met een gezin? Zorg dan dat je airfryer groot genoeg is, voor je allemaal apart je maaltijd zit te nuttigen. Ben je alleen of met zijn tweeën dan volstaat een normale airfryer en kun je hier met een gerust hart je porties in bereiden. Daarnaast zijn er airfryers op de markt met een lager vermogen, let ook hierop goed. Goedkoop is vaak duurkoop, ook in het geval van de airfryers die op de markt zijn.

Hartige gerechten bereiden in de airfryer

Airfryers zijn uitermate geschikt voor het bereiden van lekkere hartige gerechten. Alles wat je in de oven kunt klaarmaken of kunt frituren, kun je ook in de airfryer bereiden. Als vanzelfsprekend zijn dit natuurlijk de bekende frietjes en snacks, maar wat de airfryer allemaal kan reikt veel verder dan dat. Wat dacht je van zelfgemaakte crispy checken of een ovenschotel met nacho’s? Ze staan binnen een mum van tijd bij je op tafel met de airfryer. Daarnaast kun je ook vis en vlees heerlijk in de airfryer bereiden, alle soorten aardappeltjes en ook groenten komen er heerlijk uit.

Zoete gerechten bereiden in de airfryer

Aan zoete gerechten denk je misschien wat minder snel bij de aanschaf van een airfryer, maar het is wel degelijk mogelijk om de lekkerste lekkernijen uit het apparaat te toveren. Wat dacht je van verse granola voor door je yoghurt? Deze is in minder dan 10 minuutjes klaar met een airfryer. Ook kun je er cake en brownies in bakken. Je hebt dan wel een speciaal inzetstukje nodig voor je mandje, die zijn gemakkelijk (online) verkrijgbaar.

Airfryer als ideaal keukenapparaat

Al met al is de airfryer dus super functioneel en bruikbaar voor bijna elke keukentoepassing. Wat wil je nog meer? De apparaten zijn te koop voor €75,- tot €250,- van diverse bekende en onbekendere merken. Dit is een kleine investering die je doet maar waar je zeker weten geen spijt van zult krijgen.

Related Post